Niin hyvä lämmin hellä (kellä on ja kellä ei)

Näin tehdään köyhä mielenterveysongelmainen:

Pakotetaan se työvoimapoliittisin keinoin opiskelemaan huonoon kouluun ja varmistetaan, että se ottaa opintolainaa koko kahdelle vuodelle. Onhan sen hankittava tarpeellista varustusta opiskelua varten.

Kun se valmistuu, se ei osaa mitään eikä näin ollen saa mistään töitä. Laitetaan työtön työnhakija humpuukityönhakukurssille (kaksi kertaa) että se varmasti osaa hakea töitä, joita ei ole edes tarjolla.

Vaahdotaan opiskelun tärkeydestä ja hyvistä työllistymismahdollisuuksista sen jälkeen. Näin saadaan köyhä työtön hakeutumaan taas koulutukseen. Varmistetaan edelleen, että se on tarpeeksi tyhmä ottaakseen lisää opintolainaa. Koulussa aivopestään oppilaat luulemaan, että niillä on ammattitaitoa ja että ne viedään käsistä työelämään kun ne valmistuu.

Kun se valmistuu, eikä töitä ole, se hakee vielä jatkokoulutukseen. Että olisi jotakin järkevää tekemistä. Toiveikkaana se olettaa, että kohta jo tärppää.

Sitten se on käynyt koulua yhteenlasketusti 19 vuoden ajan, tuplaamatta mitään luokkaa suorittaen kaikki ajallaan ja kohtalaisen hyvin. Kyllä se on fiksu!

Se hakee töitä omalta alalta, alkaen projektipäällikön tehtävistä ja päättyen kulttuuriohjaajan tehtäviin. Ja kaikkea siltä väliltä. Ei se pääse minnekään, koska kyseiset työpaikat annetaan yliopistossa itseään sivistäneille eri alojen maistereille.

Liian monta kertaa se ei kelpaa minnekään. Paitsi puhelinhaastatteluhelvettiin, jossa se saa kuukausipalkaksi ainakin satasen. Joskus kaksikin. Sitten se hakee kaupan kassalle, mutta ei se pääse sinnekään. Ei ainakaan kuukautta pidemmäksi aikaa.

Sitten läpsähtävät opintovelkojen takaisinmaksut niskaan. Ne menevät suoraveloituksena tililtä. Jouluun on aikaa viikko ja sen tilillä on 8 euroa. Vielä pitäisi maksaa vuokra ja muita laskuja, puhumattakaan ruoan ostosta ja lääkkeistä. Olisi ollut kiva ostaa myös muutama joululahja, mutta onhan se jo ostanut yhden.

Tilanne on siis se, että jos se ei saa pian töitä, niin se todennäköisesti kävelee junan alle tai jotain. Koska se on tyhmä, köyhä ja masentunut.

2 kommenttia:

Elsa kirjoitti...

Niin totta ja niin perseestä. Mutta toisaalta mulla on ollut työparina maisteri, joka ei saa opettajan hommia ja on n 10 vuoden yliopisto-opiskelujen seurauksena osa-aikaisena iltapäiväohjaajana maailman paskimmalla palkalla.

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Joo, tyhmänä ihmisenä syytän maistereita omasta luuseriudestani :)