Mökkeilyä

Kun ei kerran ole omaa puutarhaa jota hoitaa, hoidetaan sitten puutarhaa mökillä.


Esittelen tässä samalla meidän perheen kesäpaikkaa, kun siellä tulee niin paljon oleskeltua. Talo on nimeltään Ritala ja se on Muumimamman synnyinkoti. Ja siis ihan kirjaimellisesti, sillä Muumimamma on syntynyt alakerran toisessa makuukammarissa.





Taloa on remontoitu vuosien varrella sieltä sun täältä, mutta paljon on paikkoja vielä rempallaan. Pari vuotta sitten uusittiin ulkolaudoitus, joka pitäisi vielä maalata kertaalleen punamultamaalilla. Kattoa on laitettu koko viime kesä ja vielä on pieni rykäys jäljellä. Kattomateriaalina toimii huopa, ja on kyllä hienon näköinen! Vielä kun ulko-oven saa kunnostettua ja ikkunanpuitteet raaputettua ja maalattua, niin johan kelpaa katsella mökkiä ulkoapäin.

Viime viikonloppuna perustin talon eteen uuden kukkapenkin, ja mustaamultaa meni kaiken kaikkiaan 14 x 45 litraa. Kaikki penkkiin istutetut taimet on saatu ystäviltä eli Marsulta, Pipalta ja Ykkösanopilta lukuunottamatta kahta kuunliljaa, jotka ostettiin äitienpäivän aikaan. Penkkiin taisi tulla noin viittätoista eri lajia kukkia.

Oli muuten ihan kiva urakka kaivaa lapiolla... Ihanaa kuitenkin, että selkä kesti yllättävän hyvin kaiken huhkimisen. Penkkiin tuli mm. ruskoliljaa, syysleimua, mehitähtiä, sammalleimua, iiristä ja kaikkea mahdollista muuta, joiden nimistä ollaan hieman epätietoisia...




Kukkalapio oli luonnollisestikin erittäin hyvä apuväline. Oikealla kuvassa "stonehenge", jonka kannatin Basistilla ja Veljeni Leijonamielellä keskelle multakasaa. Se on aiemmin ollut penkkinä nuotiopaikalla, mutta nyt se saa koristaa kukkapenkkiä.







Vanhat maitokärryt ovat ennenkin palvelleet kukkaistutuksen alla. Vanha perunalaatikko on myös hyvä kukkalaatikko ja kärryjen avulla kukkia voi siirtää helposti mihin tahansa kohtaa pihaa vaikka auringon perässä tai liialta paahteelta suojaan.




Vasemmalla äitienpäivänä vanhaan traktorinrenkaaseen istutetut syyshortensia, kuunliljoja ja syysleimuja. Oikealla eteisen ikkunasta näkyy vesikrassia, jota Muumimamma istutti amppeleihin oven viereen. Tikkaat ja tellingit on jo onneksi purettu pois.




Ykkösanopilta viime keväänä saatu vuohenjuuri on lähtenyt leviämään hyvin saunamökin edessä olevassa valeistutuspenkissä. En hennonut siirtää sitä vielä mihinkään, kun se kukki niin kauniisti.

Oikealla Muumimammalle äitienpäiväksi ostettu alppikärhö teki meille ensimmäisen kukkansa viime viikonloppuna!



Alhaalla kuvassa saunamökkimme, joka isä rakensi -80-luvun alkupuolella. Siinä on oikealla pieni pukuhuone sekä sauna, ja vasemmalla pieni "tupa", jossa mahtuu nukkumaan ja oleskelemaan. Sisällä on myös parvi, mutta siellä on melkein tuskallisen kuuma nukkua kesällä. Talvella minä tykkään pötkötellä siellä, pylly lämmintä muuria vasten :)






















Vasemmalla niinikään äitienpäivälahjaksi ostettu lumipalloheisi tekee jo kukintojaan ja on kasvanut kuukaudessa reippaasti! Oikealla viime syksynä istutettuja helmililjoja, jotka ovat puutarhurin urani ensimmäiset mukulaistutukset. Vai sipuli-istutukset? No joka tapauksessa...



Myös luonnonkukat sulostuttavat kesäparatiisimme ympäristöä. Kuvassa poimulehti ja puna-ailakki.







Alla oleva kiviröykkiö on kaivettu ylös rantatöyräältä. Niitä voi sieltä nostella vaikkapa rajaamaan istutuksia.






Sen pituinen se. Tältä erää ainakin. Nyt vain odotellaan juhannusta ja JussiRockia - ja lämpimiä kelejä tietysti!

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jussi rokki RULES!! :P



Hilla